DE CONFRERIE VAN DE TANTES EN NONKELS VAN VALEIR

Wat is De Confrérie?

Het doel van onze confrérie is om de streekproducten van “Het land van Gavere” (Groot Gavere en omgeving), die op een ambachtelijke manier gefabriceerd worden, te promoten. Dit als middel voor de bekendmaking van onze streek en de bevordering van het toerisme in onze streek.

BEKIJK ONZE ACTIVITEITEN
Valeir bier

Ons Valeir bier zorgt voor plezier!

Onze plaatselijke brouwer Frederik De Vrieze van Brouwerij Contreras brouwt een assortiment aan Valeir-bieren en seizoensbieren zoals de 1818 voor elk wat wils.

Bakkerij Demeyer

Voor Valeirkoekjes en -chocolaatjes in de vorm van ons dorpsstandbeeld en Flupkes ter ere van onze dorpsfontein, en zo veel meer, moet u Bakkerij Demeyer zijn.

Authentieke Breydel

Breydel
Breydel ham
Breydel ham
Breydel ham
Breydel ham
Breydel ham

Een beetje geschiedenis …

Toen bakker Kris Demeyer uit Gavere in 1994 het Valeirkoekje ontwierp en op de markt bracht, besloten een schare vrienden een confrérie op te richten. Deze zou de promotie van de streekproducten, die bakker Kris op de markt bracht en nog zou brengen, behartigen.

Zij gingen ten rade bij de inmiddels overleden Albert Urbain van de “Confrérie van de Roze Olifant” uit Melle (later de peterconfrérie van de Gaverse confrérie), die hen alles over de confrérie-wereld diets maakte. Na een jaar van voorbereiden, ontwerpen van het habijt en vele geanimeerde discussies en sorties werd in 1996 het eerste kapittel gehouden in het gemeentehuis van Gavere met nadien een banket in het kasteel Grenier te Gavere.

“Valeir” is de volksbenaming van het standbeeld “De Gentse Krijger”, dat de markt van Gavere overschouwt en dat opgericht is in 1953 t.g.v. de 500ste verjaardag van de slag bij Gavere (1453), waar de Gentenaars hun rechten verloren in hun gevecht met Philips de Goede, hertog van Bourgondië.

Het “Valeirkoekje” is een zandkoekje met amandelsmaak in de vorm van het standbeeld van “Valeir”. Nadien bracht bakker Kris ook pralines op de markt in de vorm van het standbeeld en bracht hij ook de “Flupkes” in koek en chocolade op de markt met een afbeelding van de fontein van de markt – een ander typisch monument in Gavere.

De confrérie tracht de naam en faam van de streekproducten uit de streek van Gavere te verspreiden door deel te nemen aan beurzen, markten van streekproducten, standen bij plaatselijke organisaties en vooral door het bijwonen van kapittels van confrérieën in binnen- en buitenland, waarbij zij steeds in hun prachtig habijt te bewonderen zijn. Bij die gelegenheden overhandigen zij steeds een geschenkenpakket van de producten die zij vertegenwoordigen.

Momenteel zijn dit de streekproducten van Gavere: de Valeirkoekjes en dito pralines, De Flupkes, de Breydel-producten van de BVBA Antonio, het Valeirkeswater van de St.-Christiana bronnen uit Dikkelvenne en het Valeirbier van de brouwerij Contreras. Verder zitten hierin ook een aantal toeristische brochures van de streek, want inmiddels heeft de confrérie zich tevens opgeworpen als promotor van het lokale toerisme.

De confrérie bestaat uit een piramide van diverse graden, die consecutief moeten doorlopen worden. De basis wordt gevormd door de suikernonkels en suikertantes, die na een stageperiode kunnen opklimmen tot “aspirant van Valeir” (met manipel). Na 2 jaar kunnen deze opklimmen tot “Nicht van Valeir” of “Kozijn van Valeir” (met klein habijt). Na andermaal 2 paar proefperiode kunnen zij de graad van “Tante van Valeir” of “Nonkel van Valeir” bereiken (met groot habijt).

   Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten?